Scheuren in constructies

Scheuren in betonnen en gemetselde constructies kunnen onder andere ontstaan door:

Belasting van de draagconstructie
Krimp tijdens het uithardingsproces van beton
Krimp en uitzetting door temperatuursverschillen
Door bodembeweging
Constructiescheuren door belasting van de draagconstructie

Als er gewicht op het bouwdeel drukt kunnen er door de spanning die deze belasting op de draagconstructie overbrengt constructiescheuren ontstaan. Men moet hierbij bijvoorbeeld denken aan een te zwaar beladen vrachtwagen die over een brug rijdt waardoor er een scheur in het betonnen wegdek ontstaat.

Constructiescheuren door krimp
Beton krimpt tijdens het uitharden. Tijdens dit uitharden is er ook sprake van warmteontwikkeling. Beide factoren kunnen tot inwendige spanningen en scheurvorming leiden. Normaal gesproken zullen er bij grote betonvlakken dilataties geplaatst zijn. Als deze echter niet geplaatst zijn of niet voldoende werken kan er scheurvorming ontstaan.

Ook bijvoorbeeld de zon een gebouw opwarmt gedurende de dag en dit ‘s-avonds weer afkoelt kunnen er constructiescheuren ontstaan. Immers als een bouwdeel warmer wordt zal het gaan uitzetten. Als er vervolgens afkoeling plaatsvindt zal het bouwdeel weer krimpen. Deze situatie zorgt voor spanningen in dat bouwdeel waardoor constructiescheuren kunnen ontstaan.

Constructiescheuren door bodembeweging
Door zetting van de ondergrond, verandering van het grondwaterpeil, nieuwbouw in de directe omgeving maar ook door bijvoorbeeld aardbevingen is er bodembeweging waardoor er constructiescheuren kunnen ontstaan.

Provocht.nl kan de oorzaak van de constructiescheuren opsporen en de daarbij beste oplossing aanbieden.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

  • Sinds 1989

  • Hoge kwaliteit

  • Flexibiliteit

  • Klanttevredenheid

  • 5 jaar garantie op alle werkzaamheden